Τα σκόρδα της Βύσσας είναι στην ατζέντα της Περιφέρειας όπως οι πατάτες Νευροκοπίου;

From www.faros24.gr

Κάτι αντίστοιχο που έγινε για την απορρόφηση της πατάτας Νευροκοπίου, περιμένουν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, οι σκορδοπαραγωγοί της Βύσσας, για την εξεύρεση λύσης στην απορρόφηση των αδιάθετων ποσοτήτων που σαπίζουν στις αποθήκες. Η κατάσταση είναι τραγική όταν δεν απορροφάται η παραγωγή και όταν βλέπουμε ακόμη και σε σούπερ μάρκετ της περιοχής μας να πωλούν σκόρδα Κίνας. Η πρόταση του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Στάθη Μακρίδη, για μποικοτάζ στα σούπερ μάρκετ που δεν έχουν σκόρδα Βύσσας, έχει αφήσει ικανοποιημένους τους παραγωγούς αλλά και πολίτες που επιτέλους λένε “να σκεφτούμε τοπικά”.Αρκεί η απειλή να γίνει πράξη….

Κατ’ τα άλλα Κινέζικα σκόρδα σε πολύ χαμηλές τιμές έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα να παραμένουν απούλητα τα ελληνικά σκόρδα, φέρνοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς.Οι αγρότες της Νέας Βύσσας, του ακριτικού Έβρου, ζητάνε από τους καταναλωτές να τους στηρίξουν και να προτιμήσουν τα ελληνικά σκόρδα, που είναι και ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, η Ελλάδα είναι μια χώρα αυτάρκης σε σκόρδα και δεν χρειάζεται να κάνει εισαγωγές.
«Αφού η πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει, τουλάχιστον ας… στηρίξουμε ο ένας τον άλλο για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση», τονίζουν.
Όσον αφορά την ποιότητα, τα ελληνικά είναι πολύ ανώτερα σε σχέση με τα κινέζικα. Όμως η τιμή των κινέζικων είναι τόσο χαμηλή που υποχρεώνει τα δικά μας να μένουν στα αζήτητα τονίζουν.
Σε έρευνα αγοράς που κάναμε ανακαλύψαμε ότι οι Κινέζοι πουλάνε τα σκόρδα τους στις διεθνείς αγορές γύρω στο 1,10 ευρώ το κιλό.
Αυτό σημαίνει ότι η τιμή παραγωγού στην Κίνα είναι κάτω από 1 ευρώ το κιλό. Δηλαδή ο Κινέζος αγρότης πουλάει 7 – 8 λεπτά το κάθε τεμάχιο σκόρδου, ενώ την ίδια στιγμή η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα ανέρχεται στα 15 λεπτά το τεμάχιο.

… περισσότερα στο http://www.faros24.gr/epikairotita/ta-skorda-tis-vissas-einai-stin-atzenta-tis-perifereias-opos-oi-patates-nevrokopiou.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *