Βραδιά Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου

Ευχαριστούμε το κ. Βασίλη Φραντζολά (Food Policy M.Sc.) για την βραδιά μύησης στα μυστικά του ελαιολάδου, στο πλαίσιο του προγράμματος των εκδηλώσεων του “Οίνος ο Αγαπητός”. Από την καλλιέργεια  και συλλογή του ελαιοκάρπου μέχρι την ελαιοποίηση και την αποθήκευση του ελαιολάδου, σημαντικοί παράγοντες αναδείχθηκαν με αποκλειστικό γνώμονα την ποιότητα. Ποιότητα η οποία εκτός από το αλάνθαστο κριτήριο του  τελικού καταναλωτή, αναδεικνύεται κατά τη διαδικασία γευσιγνωσίας στο πλαίσιο προκαθορισμένων κριτηρίων που αντιστοιχούν στην οργανική σύσταση του ελαιολάδου (φαινόλες, οξύτητα κ.α.). Οι βασικοί άξονες των κριτηρίων γευσιγνωσίας ελαιολάδου που εφαρμόστηκαν σε μια σειρά δειγμάτων ελαιολάδου αφορούσαν συγκεκριμένα στο φρουτώδες άρωμα και στην πικάντικη και πικρή γεύση του. Η προσομοίωση της λειτουργίας ενός πάνελ γευσιγνωσίας ελαιολάδου ενθουσίασε τους συμμετέχοντες και έδωσε ελπίδα τόσο για την αναβάθμιση της ποιότητας των ελληνικών λαδιών όσο και για την λήψη πρωτοβουλιών για την θεσμική εναρμόνιση της χώρας στις νέες εξελίξεις στο χώρο του ελαιολάδου. Η ανάπτυξη του τομέα της γευσιγνωσίας ας είναι η αρχή.

Ευχαριστώ,

Γ. Μπανάβας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *